Balat'tan Bat-yam'a ...

21 Eylül 2014 Pazar

| | |

              








      Eli Şaul ile Balat'tan Bat-yam'a bir yol hikayesi...Bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak Hasköy'de dünyaya gelen , tüm azınlıklar gibi sıkıntılarla mücadele eden ve en sonunda doğduğu, kendisini ait hissettiği  toprakları terk etmek zorunda kalan,çok sevdiği Suadiye'ye benzediği için Bat-yam'a yerleşen Eli Şaul'un kendi dilinden , kendi kaleminden ,günlüğünden ve anılarından yaşam öyküsü.




        Varlık vergisini az çok hepimiz biliriz. Ama bu vergiden dolayı canı çok yanan bir insandan dinleyince yaşananları sizin de canınız yanacak.
     
       "1930-1940'lı yılların devlet yapısına keskin ve kapsamlı eleştiriler getiren Eli Şaul, azınlıkların o yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşadıklarına tanıklık ediyor. " diyor arka kapak.

 
 
        Azınlıklar konusunda ne düşünüyor olursanız  olun , bana kalırsa herşeyi bir kez de Eli Şaul'dan dinlemenizde fayda var.

        Daha önce okuduğum "İstanbul Mahalleri'nde Bir Gezinti" isimli kitapta aradığım lezzeti bulamadığımı söylemiştim.Kitapla ilgili yorumu okuyanlar hatırlayacaktır. Eli Şaul'un gözünden  tam olarak istediğim şekilde anlatılmış Balat. Eski İstanbul Mahalleleri ve yaşantısı.
    
        Okuyunca siz de anlayacak ve hak vereceksiniz, çok derinde yarası ve ondan dolayı da oldukça sert eleştiriler var. Çok sevdiği Türkiye 'ye veda etmek zorunda kalan  bu beyefendiye katılmıyor olsanız bile okunması gereken bir kitap diye özetleyebilirim.






 

0 yorum:

Yorum Gönder